tiistai 8. tammikuuta 2013

BARF

Joulun alla silmiini pisti Facebookissa Muschin joulukampanja, jossa lahjoitettiin ruokaa kodittomille koirille ja kissoille. Eksyin Muschin sivuille ja aloin tutkiskella raakaruokintaa vähän tarkemmin. BARF oli tuttu vain sanana. Sitten välähti; siskonihan ruokki Jönssin raakaruualla korva-ongelmien takia. En edes tajunnut, että se oli barffia, tyhmä minä! Mietin, voisiko raakaruokinnasta olla apua meille tasapainon löytämiseksi Moskun ruokinnassa?!  Tuo valkoinen on nappuloille "nirso" eikä aina syö annoksiaan. Lihat ja luut kyllä maistuvat. Niin kuin Yrjölän puurokin. Nälissään se sitten oksentaa keltaista vaahtoa. Ruoka-aikojen muuttaminen ei auta eikä nappulamerkin vaihtaminen jatkuvasti tunnu järkevältä.  Alempana muutama linkki, jotka saivat oman lamppuni syttymään raakaruokinnan puolesta. Kokeillaan! Kiitos Sarille Ouluun ja Johanna M:lle etelään infosta ja vinkeistä!!

Nyt on raakaruokailtu noin kolmisen viikkoa. Nappulat ja Yrjis on jätetty pois. Aamuruualla Mosku saa isohkon köntin lihaisia luita. Keittiövaaka on vielä tilauksessa, joten tarkkoja grammamääriä en tiedä. Arvio ~600-700g. Ruokalistalla on ollut hirven luita, naudan luita ja rustoja, kanan siipiä ja kalkkunan kauloja. Iltaruualla Mosku saa liha-kasvismössöä. Tähän mennessä liha-aterialla on ollut sian- ja naudanjauhelihaa, kanaa, naudanmahapullia, sisäelinseosta, itsepyydettyjä järvikaloja pakkasesta, raakaa kananmunaa kuorineen (~2 krt/vk) sekä vegemössö (esim. joku vihreä salaatti, kurkku, valkosipuli, omena, mustikka tm.), jonka soseutan yleensä itse. Reissussa hakattiin pötköstä. Vegen sekaan tilauksessa on ainakin lohiöljy ja/tai Nutrolin ravintoöljy. Siskolta sain purkillisen Dorwest Herbs Easy Green -jauhetta, jota ajattelin lisätä iltaruokaan viikon kuureina. Reissussakaan ei ole ollut ruuan kanssa ongelmia. Uutena vuotena sisko diilasi loman ajan ruuat Oulusta Mustista&Mirristä ja etelän pikavisiitillä Jumbon Faunaturista tarttui mukaan mm. kalkkunan kauloja. Ensimmäinen tilaus on tehty myös Muschin lähimmälle jälleenmyyjälle (vain 30km päähän!!) Hukan Jälkeen, jolta kuulemma onnistuu tarvittaessa kotiinkuljetuskin. Tilauksessa on mm. jauhelihoja, kurkkutorvia, naudan mahaa, sian selkärankaa ja hirveä. Pitää vielä infota naapurin poro- ja hirvimiehiäkin, että saavat tästä edes tuoda ylimääräiset lihat ja luut meille. Kyllä minä kirvestä käyttelen!

Kokemukset ovat kyllä positiivisia. Olishan tämän voinut aiemminkin keksiä. Ruoka maistuu, kuppi tyhjenee joka kerta, oksennusta ei ole tullut kuin kerran (sekin luultavasti luun palan takia). Mosku ei enää piereskele, kakkaa tulee vähemmän ja se on sellaista pientä papanamaista. Oliskos se ollut kolmas päivä, kun kakka ei enää ollut ollenkaan löysää. Myös hampaat kiiltää puhumattakaan turkista, joka on kuin silkkiä vaan. Yleisolemuskin on muuttunut sporttisemmaksi ja paino on tasoittunut. Kyllähän sitä näin vasta-alkajana miettii, saako se varmasti kaikki tarvittavan, mutta ilmeisesti oikealla tiellä ollaan, vai?!

Ensin liha, sitten muna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti